6 elements per a entendre el sistema electoral

En primer lloc cal saber que els sistemes electorals es troben fonamentats a partir del joc de quatre tipus de normes: la Constitució espanyola de 1978, els Estatus d’Autonomia, la Llei Orgànica del Regim Electoral General i les llei electoral i institucionals de les comunitats autònomes.

Els elements claus per saber com entendre el sistema electoral són:

  1. La circumscripció electoral: és la divisió territorial on s’elegeixen les autoritats. En el cas valencià la circumscripció és la província, és a dir, Castelló, València i Alacant.
  2. La magnitud del districte electoral: està vinculat amb la grandària de la circumscripció electoral. Serien el nombre de càrrecs que s’elegeixen en una circumscripció per a l’ajuntament, Congrés dels Diputats, Corts Valencianes, etc.
  3. El prorrateig electoral: és la distribució del nombre total de diputats en l’assemblea legislativa entre les circumscripcions. En el cas del País Valencià, el nombre de diputats no pot ser inferior a 75 ni superior a 100, es distribueixen a 20 diputats per a cadascuna de les 3 províncies, i la resta és assignada en relació a la proporció d’habitants per província.
  4. La fórmula electoral: és una operació matemàtica que s’empra per a transformar els vots en escons. A Espanya s’utilitza la fórmula D’Hondt.
  5. La barrera electoral: també anomenada clàusula d’exclusió, és un mecanisme basat en el nombre mínim de vots que cal obtindre per a poder passar a formar part de l’assemblea legislativa. En el cas del Congrés dels Diputats la barrera és del 3% sobre la província, però en el cas valencià la barrera es situa al 5% sobre tota la comunitat autònoma.
  6. La modalitat de vot: és el tipus de vot que s’emet. En Espanya a excepció del Senat el vot és únic, és a dir, sols es pot votar a una llista que està tancada i s’accepta la llista completa, no és possible donar suport a un candidat en concret.

 

democracy

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s