La València del canvi

El 24 de maig de 2015 és ja una data que quedarà gravada a la ment dels valencians i valencianes. És el dia en el qual un cicle polític va viure el que possiblement és la seua fi i és produesca un canvi tant a l’Ajuntament de València com a la Generalitat.

Analitzem ara la situació per parts:

Els resultats:

Ajuntament de ValènciaCorts Valencianes

 

Cal destacar:

  • La significativa pèrdua de vots del Partit Popular, passant de 20 a 10 regidors a l’Ajuntament de València i de 55 a 31 diputats a les Corts. Sembla que el càstig als últims casos de corrupció del PP s’han traslladat al es urnes aconseguint un dels pitjors resultats als darrers anys i que han costat les majories absolutes que a l’Ajuntament tenien des de 1991 i 1995 a la Generalitat.
  • Pèrdua de vots, i diputats del PSPV, que aconsegueix més poder amb menys diputats (de 33 a 23) i regidors (de 8 a 5).
  • Gran davallada d’Esquerra Unida que es queda sense representació ni a l’Ajuntament de València ni a les Corts Valencianes (amb el que és el pitjor resultat de la seua història).
  • Forta irrupció de Podem i Ciutadans amb 13 diputats cadascun a les Corts.
  • La sorpresa majúscula que no pronosticava cap de les enquestes preelectorals va ser la pujada de Compromís, que passa a les Corts de 6 diputats a 19, i de 3 a 9 regidors a l’Ajuntament de València.

Possibles pactes:

 Davant la nova situació els pactes resultaran imprescindibles per a formar govern. Rita Barberà va declarar ahir que “llamaré a las fuerzas políticas que crea convenientes por si creen que podemos hacer un acuerdo de Estado frente al radicalismo”.

Aquestes forces polítiques podrien ser:

  • Ciutadans (en primer lloc), el més probable és que es signe un acord amb el nou partir taronja per a portar una oposició més ferma i amb major pes dintre de les Corts i l’Ajuntament. En aquest cas, està en les mans de partit d’Albert Rivera decidir el camí que escull l’oposició valenciana.
  • PSPV-PSOE, aquesta segona opció sembla menys viable, almenys per ara, un pacte “d’Estat” entre socialistes i populars (al que es podria sumar Ciutadans) per a mantenir el lideratge de la Generalitat sembla poc probable.
Alberto Fabra i Rita Barberà (PP).

 

  • Per altra part, la formació del govern d’esquerres recauria sobre PSPV, Compromís i Podem que sumarien 55 diputats enfront dels 44 entre PP i Ciutadans. Els mateixos pactes es donarien a l’Ajuntament on Joan Ribó seria l’alcalde de la ciutat i les negociacions estarien encaminades per decidir el president de la Generalitat, si és Ximo Puig (PSPV) o Mònica Oltra (Compromís).
Joan Ribó i Mònica Oltra (Compromís).
Joan Ribó i Mònica Oltra (Compromís).
Ximo Puig (PSPV).
Ximo Puig (PSPV).

 

 

 

 

 

 

 

El nou rumb:

La política valenciana ha pres una nova direcció i correspon a les forces d’esquerres establir la direcció. La fi d’un cicle polític, la davallada del bipartidisme, l’entrada increïble dels nous partits i la pujada impensable de Compromís són la clau del canvi que ha de prendre la societat valenciana. Un canvi i un camí que comença aviat.

Anuncis

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s