Emilio Lledó: “la verdadera i trist corrupció és la corrupció de les neurones, de l’educació”

Hui rescatem les paraules d’un dels filòsofs espanyols de major reconeixement, Emilio Lledó. Entre altres premis, ha rebut el Premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats.

Font: El País
Font: El País
El filòsof va acudir al programa El Intermedio on li van plantejar si la corrupció és una de les motivacions que ha portat a la gent a votar en les passades eleccions. Emilio Lledó fa una reflexió al voltant de la corrupció, responent que aquesta és econòmica i política. Seguidament afirma que a la tradició filosòfica hi havia 3 nivells:

  1. Un nivell bàsic, fonamental, que estava al terra.
  2. Un nivell intermedi, on el nostre cos necessita alimentar-se, viure, respirar.
  3. El nivell suprem és el de la ment.

Al filòsof no li preocupa tant la corrupció econòmica, que és important, el que verdaderament li preocupa és la corrupció de la ment, la pèrdua de la llibertat mental. Per a Lledó, tot té que veure amb l’educació, ja que és la solució de tot el que estem vivint. Posa com a exemple la idea de que si incidim en la ment dels més menuts, amb una ideologia que els prive de la facilitat de pensar, de la fluïdesa de les neurones; aniquilarem la seua ment.

“La verdadera i trist corrupció del nostre país és la corrupció de les neurones, de l’educació”.

Seguidament, davant unes declaracions polítiques qüestionant el que és legal i el que és ètic, el filòsof respon parlant de l’ètica, que forma part dels ideals que descrivia abans.

“Presumir de la ignorància política i la cobdícia política és un element clau de la corrupció”

“L’ètica deu ser un element essencial en la vida política”

Ens explica que l’Ètica, el “ethos”, era la guarida habitual on anava a refugiar-se l’animal o el ser humà. El que ocorre és que el ser humà ha creat un ethos particular, eixe ethos es diu decència. Un dels exemples que dona el pensador és que en la tradició política grega se li anomenava a l’home decent “spoudaios”, “el decent”. Per a ser decent hi havia que entregar-se tant que en la República de Plató es planteja el problema de si els polítics poden ser feliços, perquè el ser dels polítics era entregar-se a tots. Ara bé, analitzant la realitat actual, comenta que alguns polítics el que pensen es que el ser és entregar-se-ho a sí mateix i als seus “amigants”, fent referència a aquells que no són ni amics i que té més a veure amb lladres.

“Construir una societat d’amigants és una societat corrupta”

Per últim, afirma que la corrupció de la ment té que veure amb el deteriorament del llenguatge, de les paraules.

Aquesta reflexió que es pot veure al següent vídeo, de tan sols 5 minuts.

En definitiva, el filòsof ha argumentant com amb l’educació es pot combatre la situació de corrupció que pateix la nostra societat. Nosaltres, des de Realitat Social apostem per millorar la societat amb el coneixement, i això és possible amb una llibertat mental que ens faja avançar, amb una ètica que ens porte a ser decents i amb una societat sense “amigants”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s