Del Working Class Hero a la victòria electoral del Partit Popular

Recorde com un professor de sociologia comentava, amb cert sarcasme, que alguns dels seus alumnes acudien a ell per a explicar-li com havien descobert la pólvora, encara que aquesta ja feia segles que estava a l’abast de tothom: “Vicent, Vicent, ja sabem perquè el Partit Popular guanya les eleccions. Li voten milions d’obrers!”. No era necessari ser sociòleg per a adonar-se’n de tal irrebatible realitat. Per a que un partit guanye les eleccions a Espanya és necessari que aconseguisca el vot d’aquells que componguen la majoria de la societat: la classe obrera.

Ara bé, què és classe obrera? Qui forma part d’ella? Una vegada més, la resposta s’explica amb un condicionant: Depèn de la percepció social del grup a qui se li pregunte. És a dir, no hi ha cap delimitació natural ni matemàtica que estratifique la societat en diferents escalafons, sinó que serà el mateix sistema, a través de les elits polítiques i mediàtiques, qui construirà la realitat per a la majoria de la població, i estructurarà als ciutadans a través d’un ordre jeràrquic. L’altre dia, per posar un exemple, veiem com el multimilionari futbolista del Real Madrid, Sergio Ramos, vestia amb una samarreta que resava “Working Class Hero” (Heroi de la Classe Treballadora). És aquest jugador classe obrera?

Realitat Social

En realitat, no importa si Sergio Ramos és classe obrera o no. Allò important és si la gent creu que ho és. Si un fet és considerat real, tindrà efectes reals. Si ens diuen que va a ploure, encara que faça un dia esplèndid, tindrà efectes reals en el moment en que agafem els paraigües. Si creiem que Sergio Ramos és classe obrera, encara que no ho siga, tindrà efectes reals en el moment en que creguem que podem imitar el seu estil de vida, d’ostentació material i consumisme. Es tracta d’un èxit de les elits i dels partits polítics favorables al capitalisme salvatge. Fer-nos creure que tots som classe mitjana està, en gran mesura, darrere de la bombolla Immobiliària i la crisi que ara patim. Dir-nos que les nostres possibilitats són més altes de les que en realitat tenim és fer-nos creure que tots anem en la mateixa direcció, que tots remem al mateix vaixell. Però no és cert. És una falsa consciència de pertinença al mateix projecte. Una falsa consciencia de pertànyer a una classe mitjana on podem trobar al mateix temps a Sergio Ramos i a un electricista. És, en última instància, com diria Marx, una reificació de la ideologia hegemònica. En altres paraules, l’ocultació dels interessos particulars d’una determinada manera de concebre el món i l’acceptació de la mateixa per aquells que, en realitat, no comparteixen interessos.

Anuncis

Hi ha 3 comentaris

 1. ¡Grande Alexis!

  Hubiera quedado genial ponerle la guinda con la cultura de masas que representan los Beatles y a los que hacía referencia el lema de la camiseta de Ramos. Por lo visto (a mí me lo chivaron por FB), Working class hero es una canción de John Lennon, quien tampoco parece que remara muy a favor del sistema.

  Pero claro, uno se encuentra con que tanto el instrumento como el mensaje que lanza Lennon sí acaban fagocitados por el statu quo cuando se comercializa, se vende como churros, se convierte en camiseta y, para acabar de hacerle morir dos veces al bueno de John, Ramos lo (en)viste.

  Aquí tienes (tenéis) un atento seguidor de vuestro trabajo. Mucho ánimo y constancia! 🙂

  M'agrada

  • Cuánta razón Javi. Lo mismo ocurrió con el Ché y las camisetas que puedes comprar con su rostro en cualquier Corte Inglés. El establishment actual lo comercializa todo y acaba haciéndonos pensar qué todo puede ser comprado y que, en última instancia, eso forma parte de nuestro interés.

   En éste artículo se tocan muchas cositas, pero nada en profundidad. Sólo unas pequeñas pinceladas de lo que en realidad conocemos gracias a la carrera. Compañero, un fuerte abrazo 🙂

   Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s