20 de desembre. Què està en joc?

En grec, alezeia significa veritat i leze vol dir oblit. Amb aquesta equació, la veritat és allò que es recorda, que no s’ha oblidat. En altres paraules, i sintetitzant-ho bastant per a fer comprensible l’article, veritat significaria memòria.

Malauradament, la majoria de les campanyes electorals, sobretot quan la gestió al front d’un govern ha sigut dolenta, no es basen en la memòria, sinó en l’oblit. Així mateix, al nostre país, hem observat, llegit i escoltat, en les últimes setmanes prèvies als comicis electorals, una agenda mediàtica de baix perfil. Açò són, en definitiva, 3 o 4 temes principals a partir dels quals s’intenta centrar l’agenda pública, és a dir, el que es parla als bars, carrers i a les cases. L’objectiu dels partits polítics i mitjans de comunicació (aquests últims molt vinculats als primers en un sistema mediàtic com l’espanyol), no es tant canviar l’opinió dels electors, sinó condicionar els temes sobre els que parlen.

La qüestió catalana, el terrorisme i la “recuperació” econòmica n’han estat els temes favorits de la premsa i la televisió, sobretot en TVE i els grups mediàtics afins a la dreta econòmica. Els baròmetres (l’instrument ideal per a complementar tan enrevessat sistema) han reflectit perfectament la tendència. Amb aquesta agenda mediàtica guanya la dreta: manteniment sostingut del Partit Popular i ascens meteòric de Ciutadans. És natural, atès que es tracta d’uns temes que agiten la por, el temor i sobretot la identitat nacional espanyola, qüestió que tradicionalment arrastra molts vots al seu darrere.

Targetes Black, corrupció, desnonaments, retallades dels serveis públics, increment de l’atur, la pobresa i la desigualtat. Eixos eren, en canvi, els temes que catapultaren a Podemos fins a la primera posició, lloc que ocupà pràcticament de novembre de 2014 a abril de 2015, segons els baròmetres de Metroscopia.

La pregunta que plantatge al principi del debat és, votaran els espanyols en funció de la memòria a curt termini valorant només els dos últims mesos? O posaran en la balança els 4 anys de legislatura de Mariano Rajoy? I per concloure, el canvi es produirà. La qüestió determinant és, serà només un canvi al parlament i als partits? O serà un canvi profund de país? Una pregunta que només podrà ser contestada a llarg termini. La recordarem?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s