Patriotes de pandereta

Patriota, segons la Reial Acadèmia Espanyola de la llengua, és aquella “persona que té amor a la seua pàtria i procura tot el seu benestar”.

11ru2vm.jpg

La pàtria, no és únicament la simbologia de la bandera, ni els seus colors. Pàtria és territori i gent. Els individus que conformen una nació a la que es senten lligats per lligams afectius, històrics i jurídics. La pàtria és un lloc a l’espai geogràfic i a través de la defensa d’aquest lloc és construeixen identitats. L’expansió d’aquests sentiments es sol dur a terme a través del que Michael Billig anomenava hot nacionalisme (nacionalisme calent o nacionalisme vehement), rememorant o celebrant alguna dada o fet històric significatiu per al conjunt de la nació.

Així mateix, el conjunt d’individus que comparteixen un espai geogràfic instituït com a nació són compatriotes. Com em vist, el patriota es defineix per l’estima que li professa a la seua pàtria així com procurar tot el seu benestar.

Una nació, un Estat es manté (en part) a les aportacions dels seus ciutadans, generalment a través del pagament d’impostos. Aquest impostos es destinen a sufragar despeses públiques bàsiques com ara la sanitat, l’educació, etc. Però no siguem demagogs. Pagar impostos és una obligació com a ciutadà, evadir el seu pagament un delicte.

Primer varen ser les filtracions de comptes bancaris a Suïssa de personalitats destacades. A les darreres setmanes, s’ha descobert nombrosa documentació sobre societats fiscals establertes en Panamà amb la finalitat de blanquejar diners i evadir impostos. Òbviament, aquestes societats estaven creades per les grans fortunes.

Entre els noms que poden ressonar més fort trobem al José Manuel Soria actualment, Ministre de Industria, Energia i Turisme del govern d’Espanya, Bertín Osborne, presentador, cantant i empresari (un poc controvertit en els últims temps), i un nombre molt elevat d’individus amb certa visibilitat social.

Panamà no està contemplada pel govern espanyol com un paradís fiscal, per tant, no hi hauria delicte d’evasió ni blanqueig. Altra cosa, és l’altura moral d’aquest comportament. Com em dit, el pagament d’impostos és una obligació del ciutadà i en el cas de les grans fortunes no es cap excepció. Menys encara la d’un Ministre, que deuria ser imatge d’honestedat, si més no, no desfer més la imatge (ja desfeta per actuacions com aquesta) de que el Partit Popular actua contra els evasors fiscals amb rotunditat.

Part de la recuperació ecnoòmica del país passa per evitar l’evasió fiscal que es xifra entorn als 59.000 milions d’euros, no es tracta de xavalla. Però no es tracta d’un problema de partit. La imatge sols és il·lustrativa. El problema és general, és d’actitud i és molt greu.

Per altra part, encara que no està involucrat als ja coneguts com Panamá Papers, ahir es coneixia la notícia de que Hisenda multava amb 70.400 euros al que va ser president del govern i és home fort i insígnia del Partit Popular, José María Aznar per irregularitats fiscals, més l’abonament de 200.000 euros més d’impostos que s’havia intentat estalviar tributant aquests guanys a través d’una societat.

Evadir impostos no pagant IRPF o, directament obrint societats mercantils a paradisos fiscals sembla ser un fet comú a Espanya per part dels qui més tenen. S’han descobert casos de personalitats de tot tipus, jugadors de futbol, polítics, empresaris, etc. Tots ells es defineixen com a patriotes. Com a bons patriotes, deurien preocupar-se per la situació fiscal del seu país, per la situació social i fer front a les seues obligacions fiscals i tributàries. No s’és més patriota per portar una polsera amb una bandera o cantar un himne.

Els patriotes és preocupen pel seu territori i la seua gent d’aquella manera que tenen a l’abast. La resta, com dirien, es tot postureo.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s