Internet i la seua funció despulladora de la misèria social.

S’ha parlat molt de l’aportació d’internet al desenvolupament humà, és innegable els avanços científics, comunicatius i socialitzadors d’internet i més encara amb els dispositius mòbils que encara fan molt més fàcil l’accés i ús. Però a Realitat Social ens fem unes preguntes clau: Hi ha exclusió digital? En que ens beneficia internet? Què no agrada d’internet a la societat? Cóm mostra internet la realitat social?

Per respondre a aquestes preguntes ens hem centrat en un dels sociòlegs espanyols amb més prestigi a nivell internacional al camp de la comunicació, Manuel Castells.

¿Hi ha exclusió digital?

En primer lloc cal tindre en compte dos dades fonamentals;

  • L’any 1991 hi havia 16 milions de números de telèfon mòbil, en aquest moment, en un planeta de 7.300 milions de persones, hi ha 7.000 milions de números de telèfon mòbil.
  • El 50% de la població adulta al món té un dispositiu mòbil intel·ligent i la projecció és d’un creixement cap al 80% en els propers 5 anys.

Per tant, no es pot dir que hi haja exclusió digital, el que hi ha és una desigualtat digital, és a dir, que les persones més riques tenen més i millor comunicació; millor connexió a internet, millors dispositius, etc. En definitiva, no es pot parlar de que no hi haja capacitat de comunicació al món ja que no arriba a molt poques persones.

En què ens beneficia internet?

L’accés a la xarxa ha dut al desenvolupament humà ja que està demostrat científicament que:

  • Internet augmenta la sociabilitat, tant la virtual com la física.
  • Internet augmenta l’autonomia de les persones, és a dir, la capacitat de relacionar-se en lo laboral, en lo polític, en lo cultural, de crear els seus propis diaris, d’autonomitzar-se respecte als mitjans de comunicació, etc.

En conseqüència, les dos característiques que més influencien en la satisfacció de les persones són la sociabilitat (tindre amics, família) i la capacitat de sentir-se en control de la seua pròpia vida, és a dir, sociabilitat i apoderament. Internet incrementa les dos, per tant, hi ha un índex molt alt de correlació entre la satisfacció de les persones i el seu ús d’internet. Ara bé, aquesta idea està en contra del que pensen els mitjans de comunicació, els polítics i els intel·lectuals, perquè? Perquè als tres casos internet fa una desintermediació, es a dir, els intel·lectuals eren com els oracles i ara la gent no necessita oracles, ara veu a internet el que diu tot el món i no calen intèrprets.

Que no agrada d’internet a la societat?

Es critica que a internet hi ha sexisme, hi ha racisme, hi ha expressions violentes, expressions pornogràfiques, però desgraciadament tot això és el que ocorre a la societat. La nostra societat per definició és sexista, amb violència domestica a l’ordre del dia. Per tant, aquestes actituds no les crea internet, això ho fa la societat, però al estar la societat a internet s’augmenta aquesta realitat.

54b678db12d2b.4.0-0-709-365
Font: eldeber.com.bo
Castells defineix internet com “l’espill de nosaltres mateixa nuets, a nivell del conjunt de la societat”. Internet, per tant, és l’espill en el que ens podem mirar, i la reacció davant aquesta realitat mostrada és que no ens agradem col·lectivament. Ens preguntem, així és la societat? Una societat sexista, racista, i ens arribem a preguntar, així sóc jo? Degut a que en el fons ens reconeixem com a part de la societat. En definitiva, hi ha un problema de revelació social, de destruir la hipocresia de les imatges i pensaments controlats.

En conclusió, com afirma Castells “la funció desmitificadora i despulladora de la misèria social que te internet de vegades ens sembla insuportable”. Molts pares o mares no volen que els seus fills miren internet per por a tot el que puguen vore, ara bé, un dels consells del sociòleg és que si no els vacunes del món al que estan arribant després serà pitjor el xoc que es poden donar al arribar a la realitat.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s